Vad är loden? En kort historia om världens första funktionsmaterial

Vad är loden? En kort historia om världens första funktionsmaterial

Lodenullkläder har en lång och fängslande historia som börjar i de majestätiska alperna i Tyrolen, Österrike.
Där bar ursprungligen enbart bönder detta unika material. Faktum är att kejserliga dekretet reglerade deras klädsel, och bönderna kunde endast välja mellan lodenull, linne eller läder. Tanken bakom detta var enkel: att hålla människorna i de höga alperna varma och torra under de tuffa, kalla vintermånaderna.
Lodenullens grovt vävda trådar, skapade av bergsfårens ull, genomgick en unik "walkning" - en våt bearbetningsprocess med värme, spänning och tvål som gjorde tyget tätare och krympte det med upp till 66%. Det här var i mångas ögon det allra första funktionsmaterialet.


Men i början av 1800-talet skulle en speciell man förändra synen på lodenull för alltid. Det var ärkehertig Johann, bror till kejsar Franz II. Efter en besvikelse i striden mot franska revolutionsstyrkor vid Hohenlinden år 1800 förlades han till Tyrol för att representera sin bror. Det var här som han blev förälskad i bergen, dess folk och deras kultur. Han omfamnade till och med deras traditionella klädsel, särskilt Lodenull. När han sedan återvände till Habsburg-hovet i Wien väckte hans klädstil både misstänksamhet och beundran. Det var trots allt en tid av romantik, och med tiden skulle hans stil bli allt mer populär. Ännu senare skulle hans brorson, den sista kejsaren av Österrike, Franz Josef, praktiskt taget leva i lodenull.

Ärkehertig Johann var inte bara en modesättare; han hyllas än i dag som en förespråkare för det vanliga folket. Regionen Steiermark, där han tillbringade större delen av sitt liv, gynnades av många samhälls- och industriprojekt som sponsrades av "Styriens prins."

I dag är lodenulltyger från de få kvarvarande österrikiska lodenullsmöllorna återigen på modet. Fördelarna med ren naturull har blivit återupptäckta. Det gamla har blivit nytt, men dagens lodenull är ändå inte densamma som det från århundraden sedan. Genom användning av bättre tekniker och lyxiga fibrer från Merinofår, alpackor eller kashmir har tygernas kvalitet dramatiskt förbättrats. En annan faktor som ökar dess popularitet är de miljömässiga och hälsofördelar som loden erbjuder, särskilt när det jämförs med syntetiska material. Loden är helt enkelt ett tyg som harmonierar med den alpina livsstilen.

Det äkta lodenmaterialet kan enkelt hålla i generationer och till och med gå i arv till nästa. Bilderna här kommer från lodenullvävaren Loden Steiner i Mandling, Österrike, och visar processen från kardning, spinning, förberedelse av varpen, vävning, tovning och slutlig färdigställning.

Loden i Sverige

Även om lodenkläder har sina rötter i Österrike och Alperna, har de blivit en del av den svenska klädkulturen på grund av deras utmärkta skydd mot kyla och fukt. Särskilt under kalla och våta svenska vintrar har lodenkläder visat sig vara en pålitlig och praktisk klädesval, även om de inte har samma historiska koppling till Sverige som till exempel ull- eller yllekläder


Tweed vs. Loden - Skillnaden mellan materialen

Jämfört med tweed har loden mer av sin egna unika historia och användning. Loden har sina rötter i Tyrols alper och skapades ursprungligen för att klara de hårda alpvintrarna. Genom våt bearbetning blir Lodenullet tätare och bättre isolerande, vilket gör det till ett utmärkt val för kalla och fuktiga klimat. Tweed å andra sidan har sitt ursprung i Storbritannien och har en mer mångsidig användning, från formella kläder till avslappnad landsbygdsstil. Tweed är känt för sin grova och rustika struktur, vilket ger det en genuint lantlig känsla.

Fördelarna med loden inkluderar dess isolerande egenskaper och förmåga att hålla dig varm och torr i kallt väder. Dess tidlösa och traditionella estetik är fortfarande mycket omtyckt i alpina regioner. Å andra sidan är tweed känt för sin mångsidighet och passar lika bra för stadskläder som för en mer avslappnad stil på landsbygden. Tweed har en mer avslappnad och samtidigt sofistikerad karaktär. 


0 kommentarer

Lämna en kommentar

Vänligen notera, kommentarer måste bli granskade före de publiceras