Vaxad Jacka - Oljerock till Dam & Herr

Vaxad Jacka - Oljerock till Dam & Herr

Våra vaxade jackor, eller oljerock som det också kallas, har visat sig vara nästan omåttligt populära för både dam och herr. 

Kort historia om vaxade jackan

Under 1500-talet reste skotska sjömän ofta till de baltiska länderna via segelbåt för att göra affärer. Till en början använde man fiskolja för att göra seglena vattenavvisande, och med tanke på den lukt som måste uppstått måste resultatet varit gott. Med tiden byttes fiskoljan ut mot linfröolja och som bl.a. har en mycket längre hållbarhet. 
När ett fartygs segel hade gjort sitt började man tillverka vattentäta hattar och jackor av dem. De hade en hög funktionsnivå för användarna, med den lilla nackdelen att linfröoljan till slut torkade och sprack. 
Det var dock inte förens under 1930-talet som man började använda parrafinvax istället vilket hade en bättre andningsförmåga och likt linfröolja, inte heller gulnade med tiden. Materialet blev högst populärt att använda i brittiska militären, som använde det för bl.a. både tält och jackor. Precis som många av våra idag historiska eller till och med modeaktiga plagg har de en historia och startpunkt inom det militära som alltid sökt höga nivåer av funktion och innovativa material. Numera används snarare ett hydrokarbonvax som fungerar bättre och inte heller utsöndrar samma kemiska doft. 
För att en vaxad jacka ska hålla så länge som möjligt rekommenderas dock fortfarande att man med jämna mellanrum impregnerar jackan, men en gång om året räcker väl. För det rekommenderar vi bl.a. vår impregneringsspray som enkelt appliceras på ditt vaxade plagg. 

Woodsman Oljerock - Tunnare Vaxad Jacka

Woodsman är en mörkgrön vaxad jacka tillverkad i U.K. och kommer från våra skotska favoriter Hoggs of Fife. Det är ett familjeföretag som funnits med sen 1888. Den här modellen är en tunnare variant än dess storebror Highland som också har en vaddering. 
Passformen är rak vilket ger utrymme för extra lager under, eller bara bättre rörelsefrihet om du exempelvis bär den under en jakt. Huvan är avtagbar och halsen knäpps enkelt till vid blåst. Kragen på jackan är gjord i en mjuk och fin brun manchester som snyggt bryter av mot den väldigt mörkgröna tonen i jackan. 
länken här kan ni läsa mer om alla specifikationer och jackan i övrigt. 

Oljerock Vaxad Jacka Herr

Pris: 1395 kr

Highland Oljerock - Vadderad Vaxad Jacka

Highland är en varmfodrad oljerock som är perfekt för den som söker en vaxad jacka att bära under vinterhalvårets kallare dagar. 
Utöver dess foder är jackan väldigt lik Woodsman ovan, då även den kommer från Hoggs of Fife. Precis som den är huvan avtagbar och jackan har en rak passform. För det mesta blir det bra när man går ned en storlek från sin vanliga. Tryck här för att komma direkt till jackan. 

Varmfodrad Vaxad Jacka

Cheltenham Oljerock - Vaxad Jacka för Dam

Cheltenham är vårt alternativ av vaxade jackor för dam. Precis som de övriga kommer den från Hoggs of Fife är och är även den tillverkad i U.K.
Jackan är mörkgrön och har ett snyggt bälte till som skapar en mer skräddad look. Det fina med vaxade jackor är att de håller över lång tid särskilt om man bara ger dem lite vård med impregnering. 

Oljerock Dam Vaxad Jacka

Pris: 1595 kr.

Vänligen notera att denna jacka dessvärre utgått ur sortimentet. Hitta liknande jackor för dam här


0 kommentarer

Lämna en kommentar

Vänligen notera, kommentarer måste bli granskade före de publiceras