Historien om vaxade jackor - En brittisk ikon & klassiker i svensk kontext

Vaxade jackor har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet och beskrivs i sin enkelhet som en brittisk ikon som blivit en uppskattad klassiker i svensk kontext.

Historia

Dessa jackor var ursprungligen avsedda för professionella yrkesgrupper som behövde skydd mot väder och vind och sågs ofta i hamnar och till sjöss, men det dröjde inte länge förrän de blev en modeikon.

Vaxade jackor tillverkades först och främst för fiskare och seglare som behövde en jacka som effektivt kunde stå emot regn och fukt. Jackorna är tillverkade av robust bomull som har impregnerats med en särskild vaxblandning. Detta gör tyget både extra tåligt och vattenavvisande, vilket skyddar användaren från de tuffa väderförhållandena och arbetsuppgifterna för den tiden. Idag hittar man inte många hamnarbetare eller fiskare som bär vaxade jackor på jobbet utan återfinns på många andra delar i samhället. Idag finns det så mycket mer tekniska material med högre nivå av vattentäthet, stretch och vindskydd att välja för de yrkena, och hos oss är det idag ett vanligt inslag i både stads- och landsbilden som uppskattar dem för sin tidlösa design och funktionella egenskaper. Hos oss på Jaktstil säljer vi mycket av vaxade jackor både till jägare och icke-jägare som kanske  främst uppskatter plagget för dess olika egenskaper. 

De senaste åren har det nog inte undgått någon vilket uppsving plaggets populäritet ännu en gång har fått och ses igen väldigt frekvent i både storstad och på jakt. Storbritannien må ligga långt bortom våra landsgränser, men har trots det stora likheter i väder, vind och klimat. Därmed blir vaxade jackor ett klokt val att bära även för den svenska och skandinaviska kunden som också vill anpassa sig efter vårt ibland tuffa klimat, men ändå inte tumma på stilen. 

På Jaktstil.se erbjuder vi vaxade jackor för både män, kvinnor och barn. Framförallt så jobbar med anrika Hoggs of Fife från Skottland som än idag producerar alla sina varor i U.K., men även Walker & Hawkes är ett populärt varumärke vi säljer som även de producerar sina produkter i U.K. 
Det gör oss lite extra glada i och med att produkten har sitt ursprung och historia därifrån och mycket produktion tyvärr har flyttats till andra länder långt borta från oss.

En av de stora fördelarna med en vaxad jacka är dess långa hållbarhet om man bara vårdar dem lite och bär dem med kärlek. En vaxad jacka kan hålla i flera år och kan till och med gå i arv från generation till generation och får med tiden en riktigt fin patina. Så se till att vårda om din jacka med jämna mellanrum så har du en jacka för framtiden. 

Hur vårdar man och impregnerar eller vaxar om sin vaxade jacka?

Det mest vanliga och kanske klassiska tillvägagångssättet för att vaxa om sin jacka är att använda vax och värma upp det för att sedan stryka på det över jackan. Vi rekommenderar dock ett annat sätt att göra det på som är ännu lite smidigare, och lösningen heter vaxspray. Med den slipper du böket med att värma upp jackan, vaxen, stryka på det och torka av osv. Med den här vaxsprayen kan du enkelt applicera impregneringen på jackan genom att spraya på det och sedan låta vädras så är det klart. 

Här hittar ni hela vårt utbud av vaxade jackor för tillfället. 

Har ni några frågor eller funderingar kring våra vaxade produkter - Tveka inte på att höra av er till vår kundtjänst på info(@)jaktstil.se eller besök oss i butiken på Narvavägen 22 i Stockholm. 

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända