Vad är tweed? Historien bakom en tidlös textil

Tweed - Historien bakom en tidlös textil

Vad är tweed? En inte helt ovanlig fråga vi får från både jägare och vardagsbrukare. Tweed är en klassisk och tidlös textil med sina rötter i Skottland. Lär dig historien bakom materialet, produktionen, dess funktion och uppskattning genom tiderna.

Upptäck också varför jägare i Sverige fortfarande uppskattar tweedjackor och vad vi erbjuder från märken som Alan Paine och Hoggs of Fife.

Tweed - Ursprung och användning

Tweed är en textil med sitt ursprung i Skottland och har länge burits av bl.a. herdar och jordbrukare då det är ett utmärkt material att bära i det ofta blåsiga och tuffa klimatet som råder där. Det är gjort av ull som kommer från får och som helst lever på de skotska öarna. Tweed uppkom som ett banbrytande fenomen under 1800-talet och med för den tiden - många tekniska fördelar och blev snabbt ett uppskattat alternativ att bära vid jakt. Trenden spreds snabbt till jägare runtom i U.K. men även andra sportentusiaster tack vare dess robusta hållbarhet och värmeisolerande egenskaper. Tweed användes också för att tillverka kläder som skulle tåla det hårda skotska klimatet. Idag används tweed kanske främst för utomhuskläder och har på många sätt blivit en symbol för den engelska landsbygdsstilen och livet det innebär. Hos oss på Jaktstil är tweed ett mycket uppskattat material som passar oss och vad vi kallar "The Scandinavian Country Lifestyle" alldeles perfekt.

Hur tillverkas tweed och från vad?

Tweed tillverkas genom att ull från får klipps, och därefter sorteras och tvättas och förbereds för att kunna spinna ullen till trådar i olika färger. Trådarna vävs sedan samman till det tyg som kallas tweed, och det är alltså sättet det tillverkas på och slutresultatet som karakteriserar benämningen. Vanligtvis är weed gjort av en kombination av olika färger och mönster och återfinns i alla möjliga utföranden. Tweed är också känt för dess grova yta och känsla som kommer från att materialet inte är mjukbehandlat på samma vis som många andra tyger ofta är. När man har olika kvaliteter framför sig och känner på dem för att jämföra, så brukar man ofta kunna uppleva en stor skillnad mellan dem beroende på med vilken omsorg tillverkaren har producerat tyget. En farhåga som ibland lyfts upp är att det skulle vara ett kliande material, vilket inte alls behöver vara fallet och särskilt när man bär tweed av lyxigare kvalitet. Det är också sällan ett tyg som bärs rätt på kroppen, utan köper du en tweedjacka, kavaj eller väst så kommer den med nästan all säkerhet vara fodrad med något emellan, som siden eller satin.

Funktionalitet och användning genom tiderna

Tweed har nu varit en populär textil under århundraden. Ursprungligen användes det som sagt mestadels för lantbruk, jakt- och övriga sportkläder, men har också kommit att bli ett populärt val för dina kläder till vardags. Tweedjackor har än idag en ofta klassisk design och är ett plagg som kan ses användas av människor över hela världen, och här är fyra anledningar till varför tweed är så bra: 

  1. Värmeisolerande: Tweed och tweedull har naturligt isolerande egenskaper och håller bäraren varm och bekväm under kalla väderförhållanden, helt organiskt utan tekniska och syntetiska fibrer. 

  2. Hållbarhet: Tweed är en mycket hållbar textil med lång användningstid som är robust nog för att tåla även de tuffare utomhusaktiviteter. Tyget är också särskilt resistent mot yttre påverkan och nötning, vilket gör det till en idealisk textil för dig som vill vara snygg men även funktionell.

  3. Stilfullt: Tweedull har en naturlig och ofta grov textur som ger dess plagg en unik stil. Det finns många olika mönster och färger att välja mellan, vilket gör det till en mångsidig textil för olika typer av plagg, personliga preferenser och användningsområden.

  4. Lätt att sköta om: Tweedull är lättskött och andas och frigör tyget från lukt vilket gör att det inte behöver tvättas som t.ex. bomull eller polyester. Med dess ofta lite grövre struktur i tyget, blir det också mer resistent mot smuts och fläckar och borstas enkelt av. 

Köpa tweedkläder i Sverige och Stockholm? 

Hos oss på Jaktstil.se erbjuder vi ett brett utbud av tweedkläder, inklusive tweedjackor och tweedvästar från bl.a. Alan Paine och Hoggs of Fife. Vi tycker att det på många vis är en idealisk textil för många ytterplagg men även för kavajer och byxor. 

Sammanfattningsvis kan vi säga att det är en klassisk och slitstark textil med starka kopplingar till jakt, historia, kvalitet och det underbara livet på landet.

Besök oss idag på Jaktstil.se eller vår butik på Narvavägen 22 i Stockholm och se vårt utbud av tweedkläder där och hitta kanske ditt nya favoritplagg!


0 kommentarer

Lämna en kommentar

Vänligen notera, kommentarer måste bli granskade före de publiceras