Köp jaktkniv i Stockholm - Din guide till rätt jaktkniv

En riktigt bra jaktkniv behöver man bara köpa en gång i livet - och i vår butik på Narvavägen 22 i Stockholm kan ni bl.a. köpa kvalitativa jaktknivar från Brusletto. 

I den här artikeln kommer vi att diskutera vad som gör en bra jaktkniv, vad du bör tänka på när du köper din första jaktkniv, samt hur du ska hantera en fin kniv med trähandtag och stålblad. Låt oss börja vår resa i jaktknivens fascinerande värld.

Jaktknivar är en viktig del av varje jägares utrustning. I den här artikeln kommer vi att diskutera vad som gör en bra jaktkniv, vad du bör tänka på när du köper din första jaktkniv, samt hur du ska hantera en fin kniv med trähandtag och stålblad. Låt oss börja vår resa i jaktknivens fascinerande värld.

Vad gör en bra kniv till en bra kniv?

En bra jaktkniv definieras av flera faktorer. Först och främst, är kvaliteten på bladet avgörande. En bra kniv har ett blad av högkvalitativt stål, vilket garanterar hållbarhet och skärpa. Exempelvis kniven Falken från Brusletto på bilden nedanför, gjord av rostfritt 14116N stål.

Brusletto Falken

Även designen av bladet spelar en roll. Det ska vara anpassat för de specifika uppgifterna i jakten, vare sig det gäller skinnning, styckning eller rensning.

Handtaget är lika viktigt som bladet. Det bör vara bekvämt att hålla, även under långa perioder, och det ska ge ett bra grepp, oavsett väder. Många professionella jägare föredrar handtag av naturliga material som trä eller ben, då dessa kan ge ett mer säkert grepp, men har även en mer estetisk charm än ett plasthandtag.

Vad bör du tänka på vid köpet av din första jaktkniv?

Om du är ny inom jakt och tänker köpa din första jaktkniv, finns det några viktiga saker du bör tänka på. För det första, tänk på vad du kommer att använda kniven för. Olika typer av jakt kräver olika typer av knivar. En kniv för storviltjakt kommer att se annorlunda ut jämfört med en kniv för småviltjakt.

En annan viktig faktor är budgeten. Det finns jaktknivar i alla prisklasser, men det är viktigt att komma ihåg att du ofta får vad du betalar för. En billig kniv kanske inte håller lika länge eller presterar lika bra som en dyrare kniv.

Kom ihåg att provhålla kniven innan du köper den. Det spelar ingen roll hur bra kniven är om den inte känns rätt i din hand. Kniven bör ligga bekvämt och balanserat i din hand. Femund heter kniven nedan som är en s.k. fulltångekniv, där stålet går hela vägen genom skaftet. Det uppskattas av många då de bl.a. tål mycket hårdare påfrestning.

Brusletto Femund kniv

Hur ska du hantera en fin kniv med trähandtag och stålblad?

När du väl har hittat den perfekta jaktkniven, är det viktigt att du tar hand om den på rätt sätt. En väl underhållen kniv kan hålla i generationer. Om din kniv har ett handtag av trä och ett blad av stål, finns det några särskilda skötselråd du bör följa.

Stålbladet bör hållas rent och torrt för att förhindra rost. Efter användning, torka av bladet och applicera eventuellt lite olja för extra skydd. Trähandtaget kan behandlas med en speciell träolja för att förhindra att det torkar ut och spricker. Och sist men inte minst, slipa bladet regelbundet så att du håller det vasst.

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända