Del 2. Jaktresa till Sydafrika – Fiske i Transkei

Jaktresa Sydafrika Fiske

Tryck här för att komma till den första delen utav vår jaktresa till Sydafrika, en kort berättelse om planeringen av jakt- och fiskeresa till landet.

Helikopter över savannen

Sista dagen på Keta Park tog vi oss till högre höjder. Ordagrant.

Lagom till frukost berättar Warren att piloten de vanligtvis använder för att bl.a. räkna djuren, gör sig redo för att plocka upp oss.

Sällan har jag känt mig så levande som under den här resan. Med helikoptern flyger vi högt och lågt längs bergskedjorna och över de öppna markerna. Här ser vi flockar av giraffer, buffel, vildsvin, bockar och alla deras andra djur från ett helt annat håll, och det är nästan svårt att ta in hur stort och vackert det är.

Jaktresa Sydafrika Jaktresor till SydafrikaJaga buffel Afrika Safari Sydafrika

Fiske och Hiking i Transkei

Efter att ha lämnat Warren och deras Keta Park åker vi vidare för resans fiskedel. Med ett väldigt litet plan flyger vi från Johannesburg till den passande lilla flygplatsen Mthatha Airport i Transkei Area. Här landar inte mer än 2 plan om dagen. Vi blir upphämtade av Warrens barndomsvän Jason – och hos honom kommer vi bo de tre sista nätterna av vår vistelse i Sydafrika. Han bor i Transkei, en vacker region med en helt annan natur, men även en djup historia och kultur.
Områdets mest kända person är frihetskämpen Nelson Mandela. Han växte upp i Transkei under landets mörka tid av apartheid då många svarta tvingades till segregation dit.
Efter att Jasons familj har bott i Transkei i över 200 år, har de naturligt utvecklat och behållt en god relation till lokalbefolkningen. Det är på många vis en tätt sammansvärjad community där Jason har haft möjlighet att stötta och utveckla sina grannar och delar av området. När vi kommer fram tar det oss inte lång tid att förstå varför de kallar honom “The Provider”.

Väl Framme

Första kvällen får vi äta nyfångad hummer tillagad över den sprakande grillen, nyfångad från havet ett par hundra meter ned. Det här är visar sig också bara vara början på en nästan konstant matupplevelse utan dess like.

På den första fisketuren åker jag och Mikael ut med Jason och en av hans anställda – Manuel. Vi hade fått se bilder och hört rövarhistorier om fångster, men som erfarna jägare och fiskare vet vi ju hur det kan vara med den saken när man väl kommer till krita.

Det visade sig att det inte fanns fog för någon som helst oro för utebliven fångst. Redan efter 5 minuter har jag fått mitt första napp i livet på djuphavsfiske. Adrenalinpåslaget blir snabbt påtagligt, och jag undrar såklart vad är det jag fått på kroken? Och kommer jag sjabbla till det och tappa den?

Hummer & Hajar

Efter cirka 15 minuters kamp mot något från 90 meters djup visar sig fångsten vid båten, och jag har även just fångat min livs första haj. Mina händer skakar och leendet i ansiktet tar nästan över medans Jason hjälper mig att kroka av Dusky hajen ned till havet igen.

Vi åker vidare och jag avnjuter med Mikael dagens första öl för att fira till sjöss och njuta av solen. Nu dröjer det inte länge innan vi trollar efter tonfisk och dorados med ett par Rapala wobblers – ungefär i storlek med dem vi fiskar efter gös och gädda i Sverige. Som från ingenstans smäller det till i Mikaels spö, och han får börja sin fight med vad som visar sig vara en mycket stark och fin dorado. 

Kvällen inleds sen med en absolut underbar bonfire fest på stranden där vi lär känna fler av Jasons vänner, anställda och grannar.

Dorado Fisk Jaktresa Fiske Sydafrika

Aktiviteter På Olika Håll

Dag två spenderar jag till havs med gänget nedan – Jasons kollegor och vänner. Levnadsglada Sydafrikaner som utanför sitt arbete lever för natur och äventyr.

Vi fångar ännu mer fisk, ser otroligt många fler delfiner, och äter ostron de dyker ned och hämtar upp i båten. Sen är det samling igen med Mikael och de andra som varit på hike i bergen.

Hela dagen och kvällen fortsätter i en god och festlig anda. Lucy, Eugene, Magogo och de andra förser oss med ett konstant flöde av matupplevelser, där varje rätt verkar överträffa den förra. Allt tillagat på deras råvaror runt knuten, och den fisk vi fångat under dagen!

Transkei Wild Coast

Upplevelsen i Transkei skiljer sig märkbart från den på Keta Park. Det är två helt olika ställen i ett stort land. Här bor vi lite enklare, interagerar hela tiden med lokalbefolkningen och bor vid vattnet, till skillnad från avlägsenheten i den s.k. bush felt naturen vid Keta.

På Återseende

Det blir en perfekt kombination och avslut på vår vistelse i Sydafrika för den här gången. Fulla av idéer och energi lämnar vi ett vackert land med underbara människor. Att under året få lansera försäljningen av de här jakt- och fiskeresorna är något vi ser oerhört fram emot. Det är resor till fantastiska områden och med upplevelser utöver någonting du kan hitta någon annanstans.

Boka Jakt- och Fiskeresa

Ni kommer att bo hos och bli omhändertagna av våra vänner, men under absolut förstklassiga omständigheter. Vi pratar med dem ofta, och de ser själva verkligen fram emot att få visa upp och dela med sig utav några av Sydafrikas bästa och vackraste delar till fler jakt- och naturälskande svenskar.

Det här är jaktresor i liten skala och ganska privat logi, alltså ingen kommersiell verksamhet de tidigare sysslat med. De spenderar all ledig tid i naturen, och tycker det vore underbart att få ta våra äventyrslystna resenärer med sig till deras bästa ställen. Det gör dock att det kommer det finnas ett begränsat antal platser varje år för både jakt och fiskeresorna.

Kontakta oss gärna på info@jaktstil.se för att skriva upp er på vår intresselista för framtida bokningar, eller om ni har några frågor kring specificering.


0 kommentarer

Lämna en kommentar

Vänligen notera, kommentarer måste bli granskade före de publiceras