Fågeljakt – Vad Ska Man Ha På Sig?

“Jag ska på fågeljakt, vad ska man ha på sig?” – är en fråga vi får med jämna mellanrum. Vilket är fullt förståeligt, då det är inte alltid är helt lätt att navigera sig runt bland alla olika typer av jaktkläder, stilar och klädkoder.

Vi lät oss fråga Jaktstil’s partner Jan-Åke Hansson, också en av männen bakom instagramkontot Huntedcook, ge sina tips och rekommendationer på vad man kan ha på sig, och vad han själv brukar bära.

Fågeljakt vad ska man ha
Jan-Åke och Max, duon bakom kontot Huntedcook och kollegor på Jaktstil.

Om man ska iväg på fågeljakt för and och fasan, och inte har några kläder för ändamålet sen tidigare, vad skulle du tipsa om är ett bra set?

Ska man på en ganska traditionell jakt så är det vanligaste att man har på sig breeks, antingen i mollskinn eller tweed. Där är det bara gå efter personligt tycke och smak. Materialen skiljer sig ju lite i känsla, men funkar ungefär på samma vis. Till det rekommenderar jag ett par stövlar eller kängor, där tar man det man trivs bäst i och känner sig mest bekväm. Där kan det verkligen bara värt att investera i ett par som verkligen håller genom åren. Där tycker jag det är riktigt tjusigt att fullända det med ett par knästrumpor tillsammans med garters. Det är klassiskt och höjer din outfit skulle jag säga, men är såklart inget måste. Här är det generellt sett samma typ av plagg man bär för både dam och herr, och skiljer sig inte något vidare.

Vattentäta Breeks Knickers Herr
Vattentät Jaktjacka Alan Paine
Jaktbyxor Tweed Breeks Herr
Tweedjacka Dam Alan Paine Combrook
Tweed Breeks Knickers Alan Paine Dam
Klassiskt set i tweed med jacka och breeks/knickers från Alan Paine och kollektionen Combrook, med Primo Country Zip unisex-stövlar från svenska Arxus. Jacka och breeks Albany från Hoggs of Fife till höger.

När det kommer till överkroppen då, hur bör man tänka där?

Där tycker jag att man ska välja en klassisk rutig jaktskjorta, typiskt tattersallmönster är det jag själv använder för det mesta. Personligen har jag nästan alltid en jaktslips till det, och ibland även en snygg tröja över. Fågeljakter är väl oftast under perioden augusti till oktober, och beror på hur varmt vädret är. Oftast bär jag en skytteväst över det här, företrädesvis med stora rymliga fickor så man får plats med patroner.
Man rör ju oftast på sig under passet, men är det lite kyligare skulle jag ha en snygg jacka över, gärna som matchar väst och breeks. Ibland finns det ju kompletta set att köpa, eller så sätter man ihop sitt egna och blandar material och färger som går bra ihop.

Mångsidig Jaktväst Herr Struther
Sologne Grön Rutig Jaktskjorta
Percussion Rutig Jaktskjorta Barn
Beige Rutig Jaktskjorta i 100% Bomull
Jaktskjorta Beige Rutig Fritidsskjorta
Beige rutig damskjorta i tattersallmönster.
Exempel på skyttevästar – För dam och herr
Jaktväst Tweed Dam Combrook
Perdrix Jaktväst Dam
Normandie Vattentät Jaktväst Dam
Alan Paine Jaktväst Tweed
Jaktväst Tweed Skytteväst Herr

Är det några fler accessoarer du tänker på eller själv ofta använder?

Förutom sock garters och slips, brukar jag ofta bära en klassisk flat cap, eller gubbkeps som många säger. Likaså en patronväska, det är både en snygg accessoar och väldigt händigt att bära med sig ammunitionen i.

Jaktstrumpa Dam Garters Grön Rosa
Jaktstrumpa Knälång Garters Grön
Stickad Knästrumpa Garters Burgundy Jaktstrumpa
patronväska från Canard som förvarar ammunition under jakt
Röd jaktslips med motiv rapphöna

Du ska ju iväg på andjakt i Skåne i helgen. Vad kommer du att ha på dig då?

Den här jakten har en ganska traditionell prägel över sig, och jag brukar säga att vid klassiska tillställningar, har man klassiska plagg. I vintras införskaffade jag mig ett helt set i tweed från brittiska Alan Paine. Jag kommer att bära det setet tillsammans med mina favoritstövlar, ett par från Arxus. De är stadiga och bekväma mot fötterna, även när man går långt och i tuff terräng. De använder jag ju i och för sig till det mesta i naturväg, som svampplockning eller höstpromenader i skogen.

Alan Paine Jaktväst Tweed
Alan Paine Jaktväst Tweed
Jan-Åke på jakt tidigare i år med nämnda set från Alan Paine och kollektionen Combrook, i färgen Sage.